Riistapata

Nauti täyteläisestä riistapadasta, joka haudutetaan uunissa pitkään. Helppo resepti ja vinkit, jotta saat täydellisen pataruokan syksyyn ja alkutalveen. Tarjoile perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa!

800 g riistapaistia kuutioina esim. poroa, peuraa tai hirveä
voita ja öljyä ruskistamiseen
suolaa
mustapippurirouhetta
5 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
2 tl inkiväärijauhetta
2 rkl tomaattisosetta
1 kanelitanko
3 rkl hunajaa
1/2 l tummaa olutta
tarvittaessa vettä

**Riistapata** on täyteläinen lihapata, joka sopii erinomaisesti suuremmankin porukan ruokailuun! Riistapadan kanssa nautitaan puolukoista. Tämä lämmin pataruoka on täydellinen valinta syksyyn ja alkutalveen!

1. Ota liha huoneenlämpöön etukäteen ja esilämmitä uuni 100 asteeseen.

2. Paista lihakuutioita voin ja öljyn seoksessa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä paistetut lihapadat pataan.

3. Halkaise sipulit ja kuullota ne samassa pannussa, jossa paistoit lihan. Lisää pannulle valkosipulit, inkiväärijauhe, tomaattisose ja kanelitanko. Kuullota hetken aikaa ja siirrä seos pataan lihan joukkoon.

4. Lisää pataan hieman hunajaa ja kaada päälle olut. Tarvittaessa lisää vettä, niin että lihapalat peittyvät juuri ja juuri nesteellä.

5. Laita pata uuniin noin 3–4 tunniksi. Pata saa parhaan maun, jos valmistat sen vähintään vuorokausi ennen tarjoilua.

Tarjoile riistapata perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa! Ruoan kanssa sopii erinomaisesti punaviini!

**Valmistusaika:** noin 4 tuntia **Annosmäärä:*
* 8 annosta **Hinta per annos:** noin 4,40 €

Riistapata – Perinteinen Suomalainen Herkku

Riistapata on yksi suomalaisen ruokakulttuurin aarteista, joka yhdistää metsästysperinteet ja maanläheiset maut. Tämä pitkään haudutettu herkku on erityisen suosittu syksyisin, kun riistasaalis on parhaimmillaan. Riistapata tarjoaa täyteläisen maailman, jossa hirvi, peura tai jänis yhdistyvät kasviksiin ja mausteisiin, luoden ruoan, joka lämmittää sekä ruumiin että mielen.

Riistapadan Valmistus – Pitkä Haudutus Tuo Täydellisen Mureuden

Riistapadan valmistus alkaa laadukkaasta riistasta. Tuore ja hyvin käsitelty liha on avain onnistuneeseen ruokaan. Pitkään haudutettu riistapata vaatii aikaa ja rakkautta – lihan mureus ja makujen syvyys saavutetaan hitaalla kypsennyksellä. Kasvikset, kuten porkkana, sipuli ja selleri, täydentävät ruokaa, kun taas katajanmarjat, laakerinlehdet ja maustepippuri tuovat riistalle perinteisen maun. Riistapata uunissa on erityisen suosittu tapa valmistaa tämä herkku, sillä tasainen lämpö varmistaa täydellisen kypsennyksen.

Viinin käyttö riistapadan valmistuksessa on klassinen tapa lisätä ruokaan syvyyttä. Punaviini sopii erityisen hyvin, ja sen lisääminen haudutuksen alkuvaiheessa mahdollistaa alkoholin haihtumisen, jättäen jäljelle vain rikkaat aromit. Riistapata on myös loistava valinta juhliin, sillä se paranee uudelleen lämmitettäessä.

Riistapadan Reseptit – Luovuutta ja Variaatioita

Riistapadan reseptit tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia luovuudelle. Perinteisen version lisäksi voit kokeilla esimerkiksi italialaista riistapataa, jossa tomaatti ja valkosipuli tuovat väriä ja makua. Metsäsienet, kuten kanttarellit tai suppilovahverot, antavat ruoalle syvyyttä, kun taas modernit mausteet kuten chili tai inkivääri tuovat uudenlaista potkua. Juurekset, kuten palsternakka ja lanttu, täydentävät riistapataa täyteläisyydellään, kun taas marjat, kuten puolukat ja karpalot, tuovat raikkaan vastapainon.

Riistapata uunissa on erityisen helppo valmistaa, sillä tasainen lämpö varmistaa, että liha kypsyy täydellisesti ja maut sekoittuvat harmonisesti. Tämä muuntautumiskykyinen ruokalaji mahdollistaa myös sesongin antimien hyödyntämisen, tehden siitä täydellisen valinnan erilaisiin tilaisuuksiin.

Riistapadan Lisukkeet – Täydellinen Tasapaino

Riistapata on itsessään täyteläinen, mutta oikeat lisukkeet voivat nostaa sen uudelle tasolle. Perinteisesti riistapadan kanssa tarjoillaan keitettyjä perunoita tai kermainen perunamuusi, joka imee itseensä herkullisen kastikkeen. Paahdetut juurekset, kuten porkkanat ja punajuuret, tuovat väriä ja makua, kun taas raikkaat salaatit tasapainottavat ruoan raskaamman luonteen. Esimerkiksi vihreä salaatti omenan ja saksanpähkinöiden kera on erinomainen valinta.

Puolukkahillo on klassinen lisuke, joka korostaa riistan makua, ja se sopii erityisen hyvin pitkään haudutettuun riistapataan. Riistapata uunissa valmistettuna tarjoaa täydellisen pohjan monipuolisille lisukkeille, tehden siitä täydellisen valinnan niin arki- kuin juhlapöytään.

Riistapata on enemmän kuin vain ruokalaji – se on kokemus, joka yhdistää perinteet, luonnon antimet ja nykyaikaisen luovuuden. Kokeile erilaisia reseptejä ja löydä oma suosikkisi tästä suomalaisesta klassikosta!

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
240 min
annosmäärä: 
8