Sienipiirakka

Kokeile yllättävää omenapiirakka täytettä yhdistettynä sieni ruoka -reseptiin. Helppo sieni fetapiirakka, joka valmistuu nopeasti – täydellinen herkku syksyyn!

1 piirakkapohja


n. 200 g sieniä (esim. kantarelli)


1-2 kpl omenaa


nokare voita paistamiseen


ripaus suolaa ja kanelia


1 rkl vaahterasiirappia


2 dl ranskankermaa


1 kananmuna


Yllättävä piirakka syntyy, kun kaksi syksyn hittipiirakkaa yhdistetään.

1. Ota piirakkataikina sulamaan huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Puhdista ja pilko sienet. Kuutioi omena. Painele sulanut piirakkapohja pyöreään piirakkavuokaan.

3. Paista sieniä kuivalla pannulla niin, että niistä irtoaa ylimääräiset nesteet. Lisää joukkoon nokare voita ja omenakuutiot. Mausta ripauksella suolaa, kanelia ja lorauksella vaahterasiirappia.

4. Siirrä paistos kulhoon ja sekoita joukkoon ranskankerma sekä kananmuna.

5. Levitä täyte piirakkapohjan päälle ja kypsennä uunissa noin 30-40 minuuttia.

Annosmäärä: 8 Valmistusaika: noin 1 h


Herkullinen omenapiirakka täytteineen – täydellinen jälkiruoka jokaiselle

Omenapiirakka täytteineen on suomalaisen jälkiruoan klassikko, joka yhdistää makean ja hapukan maun täydellisesti. Tämä herkullinen herkku on erityisen suosittu syksyisin, kun kotimaiset omenat ovat parhaimmillaan. Ranskankerman täyte tuo piirakkaan täyteläisyyttä ja pehmeyttä, mikä tekee siitä täydellisen valinnan niin arkipäivän nautintoihin kuin juhliinkin. Omenapiirakka täytteineen on helppo valmistaa, ja se sopii erinomaisesti erilaisiin tilaisuuksiin.

Omenapiirakan täytteen valinta ja valmistus

Omenapiirakan täytteen valmistamiseen tarvitaan vain muutamia perusaineksia: tuoreita omenoita, sokeria, vehnäjauhoja, voita ja ranskankermaa. Pohja tehdään yleisesti voista, jauhoista ja sokerista, ja se paistetaan esikypsäksi, jotta se pysyy rapeana. Omenat kuoritaan ja viipaloidaan huolellisesti, ja ne asetetaan pohjan päälle. Ranskankerma sekoitetaan sokerin ja vaniljan kanssa, ja se kaadetaan omenaviipaleiden päälle. Piirakka paistetaan uunissa, kunnes se on kauniin kullanruskea ja täytteet ovat täydellisen pehmeitä.

Vinkkejä täytteiden täydelliseen valmistukseen

Omenapiirakan täytteen valmistuksessa on muutamia tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa huomioida. Valitse omenat huolellisesti – hapokkaat ja kiinteät lajikkeet säilyttävät parhaiten muotonsa paistettaessa. Ranskankerman täytettä voidaan maustaa esimerkiksi kanelilla tai muskottipähkinällä, mikä tuo piirakkaan lisämausteisuutta. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua, jotta täytteet ehtivät asettua ja maut tiivistyvät. Näin omenapiirakka täytteineen on parhaimmillaan.

Monipuoliset tarjoiluvaihtoehdot

Omenapiirakka täytteineen on erinomainen jälkiruoka, jota voidaan tarjoilla monin eri tavoin. Perinteinen tapa on tarjoilla se vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa, mikä korostaa piirakan makuja ja tuo esiin ranskankerman täytteen kermaisuuden. Toinen herkullinen vaihtoehto on tarjoilla piirakka lämpimänä ja lisätä päälle hieman kinuskikastiketta. Omenapiirakka täytteineen sopii erinomaisesti myös brunssille tai kahvipöytään, ja se on aina varma valinta juhliin. Koristele piirakka esimerkiksi tuoreilla mintunlehdillä tai koristeellisilla omenaviipaleilla viimeistelläksesi sen ulkonäön.

Miksi kokeilla myös sieni ruokia?

Jos olet kokeillut omenapiirakkaa täytteineen ja haluat maistella jotain uutta, kannattaa tutustua myös sieni ruokiin. Erityisen herkullinen vaihtoehto on esimerkiksi sieni fetapiirakka, joka yhdistää sienten mausteisuuden fetajuuston suolaisuuteen. Tämä savukas ja täyteläinen piirakka on erinomainen valinta lounaaksi tai välipalaksi. Kokeile erilaisia täytteitä ja löydä oma suosikkisi!

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
60 min
annosmäärä: 
8