Uunilohi
Valmista täydellinen uunilohi tartarkastikkeen kera! Tässä yksinkertaisessa ohjeessa löydät vinkit meheväksi loheksi ja herkullisen tartarkastikkeen valmistukseen. Nauti!
800 g lohta
½ tl suolaa
½ tl sitruunapippuria
2 dl ruokakermaa
tilliä tai persiljaa
1 sitruuna
Tartar-kastike:
2,5 dl majoneesia
1 pieni suolakurkku
1/2 pieni sipuli
2 rkl kapriksia
tilliä
suolaa ja pippuria
2 rkl sitruunamehua
**Uunilohi** on klassinen herkku, joka sopii erinomaisesti sekä arki- että juhla-aterioihin. Tässä reseptissä lohi kypsennetään uunissa meheväksi ja täydelliseksi. Käytä lihalämpömittaria saadaksesi lohen juuri oikean kypsän – 42°C on ihanteellinen, mutta 40–50°C välillä lohi on mehevimmillään. 60°C lämpötilassa lohi on täysin kypsää, mutta saattaa olla hieman kuivempaa.
### Ainekset:- 800–1000 g lohifile- 1 dl ruokakermaa- Sitruunapippuria- Suolaa- Tuoretta tilliä tai persiljaa- 1 sitruuna (lohkoiksi leikattuna)
**Tartarkastike:**- 1 pieni sipuli- 1 rkl kapriksia- 1 pieni suolakurkku- 1 tl tilliä- 2 dl majoneesia- 1 rkl sitruunamehua- Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
### Valmistusohje:
1. Aloita tekemällä tartarkastike. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna myös kaprikset, suolakurkku ja tilli.
2. Sekoita hienonnetut kasvikset majoneesiin. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Laita kastike jääkaappiin maustumaan, kun valmistat lohen.
3. Puhdista lohifile mahdollisista ruodoista. Huuhtele file kylmällä vedellä ja kuivaa huolellisesti talouspaperilla. Voit halutessasi leikata fileen annospaloiksi.
4. Aseta lohifile uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileen pinnalle sitruunapippuria ja suolaa. Kaada vuokaan ruokakerma ja kypsennä uunin alaosassa 175°C lämpötilassa noin 30 minuuttia.
5. Kun lohi on kypsä, ripottele sen pinnalle hienonnettua tilliä tai persiljaa. Leikkaa sitruuna lohkoiksi ja aseta ne lohen viereen koristeeksi.
Tartarkastikkeen Taustat ja Synty
Tartarkastikkeen nimi juontaa juurensa mongolialaisista tataareista, jotka olivat paimentolaiskansoja. Tämä herkullinen kastike sai alkunsa Ranskassa, jossa siitä tuli aristokraattien suosikki. Alun perin tartarkastike valmistettiin yksinkertaisista raaka-aineista, jotka olivat helposti saatavilla. Nykyään tartar kastike on levinnyt maailmanlaajuisesti ja sitä käytetään erityisesti liha- ja kalaruokien yhteydessä.
Kuinka Valmistaa Tartarkastike Kotona
Tartarkastike ohje on helppo seurata, ja kastikkeen valmistaminen on nopeaa. Aloita sekoittamalla majoneesi, hienonnettu suolakurkku, kaprikset ja sipuli keskenään. Lisää tuoreita yrttejä, kuten persiljaa tai tilliä, antamaan kastikkeelle tuoreutta. Mausta seos sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Tartarkastike ohje on helppo muokata oman maun mukaan – kokeile esimerkiksi sinappia tai valkosipulia. Kun kaikki ainekset on sekoitettu, anna kastikkeen maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua.
Tartarkastikkeen Hyödyt Ruokavaliossa
Tartarkastike on herkullinen lisuke, jonka ravintosisältö riippuu käytetyistä aineksista. Perinteinen tartar kastike sisältää majoneesia, joka on kaloripitoista. Kuitenkin, jos käytät kevyttä tai vähärasvaista majoneesia, kastikkeesta tulee terveellisempi. Suolakurkut ja kaprikset tuovat kuitua ja vitamiineja, kun taas tuoreet yrtit lisäävät antioksidantteja. Muista nauttia tartarkastiketta kohtuudella osana tasapainoista ruokavaliota.
Ideoita Tartarkastikkeen Käyttöön
Tartarkastike ohje sopii erityisesti kalaruokien, kuten paistetun lohen tai kalapuikkojen, kanssa. Se on myös täydellinen lisuke grillatulle lihalle tai hampurilaisille. Kokeile tartar kastiketta myös kasvisruokien, kuten grillattujen vihannesten, kanssa tuomaan lisämaut. Voit käyttää kastiketta myös voileipien täytteenä tai dippikastikkeena. Tartarkastike on monipuolinen ja helppo muokata, mikä tekee siitä täydellisen lisukkeen monenlaisiin ruokiin.