Suolalohi
Opettele valmistamaan kokonainen lohi uunissa suolakuoren alla. Helppo ohje 1 kg lohille, joka kypsyy meheväksi. Tarjoa kermaviilikastikkeen ja perunoiden kera!
Suolakala:
n. 2 kg kokonainen kirjolohi perattuna
½ fenkoli
½ sitruuna
2 kg karkeaa merisuolaa
alumiinifoliota
Kermaviilikastike:
1tlk(200 g) kermaviiliä
1 ruukku sitruunamelissaa hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria
Kala kypsyy suolakuoren alla meheväksi!
1. Huuhdo kala huolellisesti ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Hienonna fenkoli ja viipaloi sitruuna ohuiksi siivuiksi. Täytä kalan vatsa hienonnetulla fenkolilla ja sitruunaviipaleilla.
2. Muotoile foliosta soikea alusta ja aseta se leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele folion keskelle noin 2 cm:n paksuinen kerros merisuolaa. Aseta kala suolan päälle ja peitä se vielä noin 2 cm:n paksulla suolakerroksella. Rypistä folio tiiviisti kalan reunoille, jotta suola peittää myös kalan kyljet. Varmista, että kala on kokonaan suolan peitossa. Pirskottele suolan päälle hieman vettä, jotta suola muodostaa tiiviin kuoren.
3. Paista kalaa 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia per kilo. Ota kala uunista ja anna sen vetäytyä suolakuoren alla noin 15 minuuttia.
4. Irrota suolakuori kalasta varovasti, niin että kalan nahka pysyy ehjänä. Nosta kala tarjoiluvadille ja vedä nahka varovasti pois.
5. Valmista kermaviilikastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset keskenään.
Tarjoa kala keitettyjen perunoiden ja tuoreen salaatin kera.
Annosmäärä: 8 Valmistusaika: 1 tunti
Helppo ja herkullinen kokonainen lohi uunissa
Kokonaisen lohen paistaminen uunissa on erinomainen tapa nauttia tästä raikkaasta kalasta. Aloita valmistelu hankkimalla kaikki tarvittavat ainekset, kuten 1 kg lohi, sitruuna, tilli ja mausteet. Pese ja kuivaa kala huolellisesti ennen maustamista. Kokonainen kirjolohi uunissa on täydellinen valinta juhla-aterioihin tai arjen herkkuihin.
Maustaminen ja valmistelu
Kokonaisen lohen maustaminen on helppoa ja nopeaa. Tee kalan pintaan muutama viilto, jotta mausteet pääsevät paremmin sisään. Sekoita suola, pippuri ja tilli kulhossa ja hiero seos lohen pintaan. Täytä kalan sisus viipaloidulla sitruunalla ja tuoreella tillillä. 1 kg lohi uunissa kypsyy tasaisesti ja säilyttää mehukkuutensa, kunhan seuraat ohjeita tarkasti.
Paistaminen uunissa
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Käytä foliota kalan peittämiseen, jotta kokonainen lohi uunissa säilyttää mehukkuutensa. Kääri kala tiiviisti folioon ja aseta se uunipellille. Paista 1 kg lohi uunissa noin 30-40 minuuttia. Tarkista kypsyys helposti haarukalla – kalan pitäisi irrota helposti ruodoista. Anna lohen levätä hetki ennen tarjoilua.
Viimeistely ja tarjoilu
Kun kokonainen kirjolohi uunissa on valmis, avaa folio varovasti ja siirrä kala tarjoiluvadille. Koristele annos tuoreilla sitruunaviipaleilla ja tillillä. Tarjoa lohi esimerkiksi paahdettujen vihannesten tai kevyen salaatin kera. 1 kg lohi uunissa riittää useammalle henkilölle, joten se on täydellinen valinta perheaterioihin tai buffet-pöytään. Nauti herkullisesta lohesta perheesi tai ystäviesi kanssa!