Madekeitto
Tee herkullinen madekeitto nopeasti ja helposti tämän yksinkertaisen reseptin avulla. Löydä vinkit täydelliseen kalakeittoon, jossa on täyteläinen maku. Tarjoile paahdetun ruisleivän kera!
LIEMI:
1 kpl made (nyljettynä ja kidukset poistettuna)
1,3 L vettä
2 kpl sipulia
1 kpl laakerinlehti
4 kpl kokonaista valkopippuria ja maustepippuria
KEITTOAINEKSET:
50 g voita
2 kpl sipulia
5 kpl perunaa
10 cm pala purjon vihreää osaa
1 L valmistamaasi madelientä
3 tl suolaa
mateen kypsät lihat kuutioina
Suuruste:
2 dl kermaa + 1 kananmunan keltuainen + 1 dl sitruunanmehua
1. Irrota kalan pää ja pyrstö sekä huuhtele ne. Leikkaa kala noin viiden sentin mittaisiin paloihin ja aseta palat, pää ja pyrstö kattilaan. Lisää kattilaan kylmää vettä niin, että kalapalat peittyvät kokonaan. Liha on tässä vaiheessa vielä kiinni ruodoissa, joten lihan fileointi ruotojen kanssa voi olla haastavaa.
2. Keitä kalapaloja noin 5 minuuttia, kunnes liha pehmenee. Irrota liha ruodoista kahden lusikan avulla ja siirrä liha syrjään odottamaan.
3. Kuori ja halkaise sipulit. Lisää sipulinlohkot ja liemen mausteet kalankeittokattilaan. Keitä noin 15 minuuttia ja siivilöi liemi.
4. Valmistele keittoainekset. Kuori ja pilko sipulit, pese ja pilko perunat sekä pese ja viipaloi purjo samalla, kun kalaliemi kiehuu.
5. Kuullota toisessa kattilassa voissa sipuli- ja perunakuutioita, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää suola, viipaloitu purjo ja litra madelientä. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.
6. Lisää kuutioidut madelien lihapalat, jotka irrotit aikaisemmin lusikalla. Sekoita ainekset keskenään ja lisää ne keittoon.
Nosta kattila liedeltä ja viimeistele keitto tillisilpulla. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.
Valmistusaika: 45 minuutt
ia Annosmäärä: 4–6 annosta