Empanadat

Kokeile herkullista empanada-reseptiä! Täydellinen jauhelihapasteija, joka sopii sekä välipalaksi että illalliskutsuihin. Helppo valmistaa ja täynnä makua.

TAIKINA


2 dl kiehuvaa vettä


150g voita


6 dl vehnäjauhoja


ripaus suolaa


1 kananmuna voiteluun




SLOPPY JOE -TÄYTE


400g naudan jauhelihaa


1 keltainen paprika


1 keltasipuli


1 punainen chili


1 dl valkosipuli-tomaattimurskaa


1/2 lihaliemikuutio


1 rkl vehnäjauhoja + 2 dl vettä


suolaa ja pippuria


Espanjalaiset lihapasteijat eli empanadat! Empanadat ovat täydellinen suolainen välipala, ja mehevän hilloinen punaviini korostaa niiden mausteisuutta erityisesti illalliskutsuilla.

1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Sulata voi kuumaan veteen sekoittaen kevyesti. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja suola. Kaada vesi-voiseos ohuena nauhana vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.

3. Ruskista jauheliha isolla paistinpannulla. Lisää hienonnettu paprika, sipuli, valkosipulit ja chili kuutioituna. Kun sipulien ja paprikoiden rakenne on pehmennyt, lisää pannulle tomaattimurska, lihaliemikuutio ja kylmään veteen sekoitettu vehnäjauho. Sekoita huolellisesti ja anna hautua keskilämmöllä poreillen noin 15 minuuttia. Kun vehnäjauho on suurustanut kastikkeen, mausta seos suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

4. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohuiksi levyiksi. Leikkaa levyistä ympyrämuotilla tai kahvikupilla tasakokoisia ympyröitä. Kauli taikinapyörykät niin ohuiksi, että näet taikinan läpi kirkkaan valon. Jaa täyte ympyröiden keskelle ja taita taikina puolikuun muotoiseksi täytteen päälle. Painele reunat kiinni nipistellen, jotta täyte ei pursua ulos paiston aikana. Voitele taskut kananmunalla.

5. Paista empanadoja uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes niiden pinta on kauniin kultainen ja taikina on kypsää.

Valmistusaika: 50 min
Annosmäärä: noin 20 taskua

Empanada: Perinteinen herkku Latinalaisesta Amerikasta

Empanada on Latinalaisen Amerikan keittiön ikoninen herkku, jonka historia juontaa juurensa Espanjan siirtomaa-aikaan. Nämä pikkupasteijat ovat levinneet eri puolille maailmaa ja saaneet paikallisia makuvivahteita. Empanada on yleensä käsin tehty taikinapohjainen herkku, joka täytetään jauhelihalla, kanalla, kalalla tai kasviksilla. Täytteet vaihtelevat alueittain, mikä tekee empanadasta monipuolisen ja mielenkiintoisen ruokalajin. Sen historia kertoo tarinan kulttuurien kohtaamisesta ja ruoan kyvystä yhdistää erilaisia aineksia.

Empanadan valmistus: Taikina ja täytteet

Empanadan valmistus alkaa taikinan tekemisestä, jossa käytetään yleensä vehnäjauhoja, voita tai öljyä sekä vettä. Taikina kaulitaan ohueksi, ja siihen lisätään täyte. Jauheliha on erityisen suosittu täyte, ja siihen voidaan lisätä sipulia, paprikaa ja oliiveja maun rikastamiseksi. Empanadat voidaan paistaa uunissa tai friteerata, mikä antaa niille rapean pinnan. Täytteiden maustaminen on tärkeää, sillä se luo empanadalle sen ainutlaatuisen maun.

Empanada tarjoilussa: Makuparit ja lisukkeet

Empanada sopii erinomaisesti niin alkuruoaksi kuin pääruoaksi. Sen monipuolisuus tekee siitä täydellisen valinnan juhliin ja perheaterioihin. Empanada maistuu erityisen hyvin kastikkeiden, kuten chimichurrin tai tulisen salsan, kanssa. Juomapariksi voi valita punaviinin tai raikkaan oluen, jotka täydentävät pasteijan rikkaan maun. Lisukkeina voidaan tarjota esimerkiksi tuoretta salaattia tai paahdettuja vihanneksia, jotka korostavat empanadan makuelämystä.

Terveellinen empanada: Kevyempi vaihtoehto

Empanada voi olla myös terveellinen valinta, kun sen valmistuksessa käytetään oikeita aineksia. Täytteeksi voidaan valita kasviksia tai vähärasvaista proteiinia, kuten kanaa tai kalaa. Taikinan voi tehdä täysjyväjauhoista tai gluteenittomista aineksista, mikä tekee siitä sopivan erityisruokavalioita noudattaville. Paistamisen sijaan empanadat voidaan höyryttää tai kypsentää air fryerilla, mikä vähentää rasvan määrää ja tekee niistä kevyempiä. Näin empanadasta tulee terveellinen ja herkullinen vaihtoehto.

Empanada on siis monipuolinen ja maukas herkku, joka sopii niin juhliin kuin arkiruokaan. Sen valmistus on helppoa, ja se tarjoaa loputtomia täytemahdollisuuksia. Kokeile itse ja nauti tästä Latinalaisen Amerikan perinteestä!

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
50 min
annosmäärä: 
20