Runebergin Torttu
Löydä täydellinen Runebergin torttu -resepti ja historia! Juhlista kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää herkullisilla Runeberg-tortuilla. Helppo ohje alusta loppuun.
2 dl manteleita jauhettuna
2 dl kaurakeksiä jauhettuna
200 g leivontamargariinia tai voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3/4 dl kevytkermaa
vadelmahilloa
KOSTUTUSLIEMI
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2-3 rkl rommia tai muutama tippa rommiaromia
vadelmahilloa
TOMUSOKERIKUORRUTUS
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunanmehua tai vettä
Vaihtoehtoisesti valmista sokerikuorrutusta
Runebergin tortut ovat herkullinen tapa juhlistaa Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää 5. helmikuuta. Tässä on uudelleen kirjoitettu resepti alusta loppuun:
1. Jauha mantelit ja keksit hienoksi monitoimikoneella. Tämä on tärkeä askel, jotta taikinaan saadaan tasainen rakenne.
2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaten jokaisen munan kunnolla sekaan. Sekoita erikseen jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan koneen käydessä puolella nopeudella. Lisää keksimurut, mantelit ja kerma. Sekoita vain niin kauan, että ainekset yhdistyvät, mutta älä sekoita liikaa. Valitse käytettäväksi ainakin 1/2 dl:n vetoisia, mahdollisimman jäykkiä ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia.
3. Voitele alumiinivuoat huolellisesti. Täytä vuoat taikinalla, mutta jätä ne hiukan vajaiksi. Paina jokaisen tortun keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Laita jokaiseen koloon noin 1/2 tl vadelmahilloa.
4. Lado vuoat pellille harvaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13-15 minuuttia, kunnes torttujen pinta on kauniin ruskea.
5. Kiehauta vesi ja liuota siihen sokeri. Mausta seos alkoholilla tai aromilla. Kostuta tortut rommiliemellä pullasudin avulla heti, kun otat ne uunista.
6. Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna niiden jäähtyä. Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää sitruunanmehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja muodostuu notkea massa. Lusikoi seos pieneen muovipussiin. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa ennen tarjoilua.
Valmistusaika: 1 tunti
Annosmäärä: 25 torttua
Runebergin tortun synty ja merkitys suomalaisessa kulttuurissa
Runebergin torttu on yksi Suomen tunnetuimmista perinteisistä leivonnaisista, ja sen juuret ulottuvat 1800-luvulle. Tämä herkullinen herkku on nimetty kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan, joka kerrotaan nauttineen näitä torttuja säännöllisesti aamiaiseksi. Legendan mukaan Runebergin vaimo Fredrika loi reseptin käyttämällä kaapista löytyneitä raaka-aineita, kuten murskattuja keksejä ja mantelia. Nykyään Runebergin torttu on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten sydämissä, ja sitä nautitaan erityisesti Runebergin päivänä 5. helmikuuta, joka on runoilijan syntymäpäivä. Tämä päivä on muodostunut tärkeäksi kulttuuritapahtumaksi, jossa torttu on keskeisessä osassa.
Runebergin tortun raaka-aineet ja valmistus
Runebergin tortun valmistukseen tarvitaan joukko perinteisiä raaka-aineita, jotka antavat sille sen ainutlaatuisen maun. Tärkeimpiä aineksia ovat vehnäjauho, sokeri, voi, kananmunat, murskatut keksit, manteli ja kardemumma. Manteli ja kardemumma tuovat torttuun sen erityisen aromin, kun taas punssi tai rommi kostuttamiseen lisäävät makua. Tortun päälle levitetään yleensä vadelmahillo ja sokerikuorrute, jotka tekevät siitä sekä silmän että suun miellyttävän. Nämä yksinkertaiset ainekset yhdistyvät luomaan herkullisen leivonnaisen, joka on pysynyt suosittuna vuosikymmenten ajan.
Vinkkejä täydellisen Runebergin tortun valmistukseen
Vaikka Runebergin tortun tekeminen ei ole vaikeaa, muutamilla vinkeillä voit varmistaa, että lopputulos on täydellinen. Aloita murskaamalla keksit hienoksi jauheeksi, jotta taikina on tasainen. Voin ja sokerin vaahdottaminen on tärkeää, sillä se takaa tortun kuohkeuden. Mantelijauhe on perinteinen valinta, mutta karkeampi mantelimurska voi tuoda tekstuuria. Kostutus on myös avainasemassa – käytä riittävästi punssia tai rommia, jotta torttu pysyy mehevä. Vadelmahillo kannattaa levittää tasaisesti, ja sokerikuorrute on parasta lisätä juuri ennen tarjoilua.
Runebergin tortun tarjoilu ja yhdistelmät
Runebergin torttu on herkullinen itsessään, mutta sitä voi tarjoilla monin eri tavoin. Perinteinen tapa on nauttia se kahvin tai teen kanssa, mikä korostaa sen makua. Jos haluat lisätä ylellisyyttä, kokeile tarjoilla torttua vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Tuoreet marjat tai hedelmäviipaleet voivat tuoda uutta vivahdetta. Runebergin torttu sopii erinomaisesti myös juhlapöytiin, jossa se varmasti herättää ihastusta. Olipa kyse perhejuhlista tai muista tilaisuuksista, tämä perinteinen herkku on aina varma valinta.
Runebergin torttu on enemmän kuin vain leivonnainen – se on osa suomalaista kulttuuriperintöä. Sen historia, valmistus ja tarjoilu tekevät siitä erityisen, ja se jatkaa suosionsa säilyttämistä sukupolvesta toiseen.