Perunasosekeitto

Valmista pehmeä ja kermainen perunakeitto nopeasti ja helposti. Täydellinen perunasosekeitto, joka hellii vatsaa. Löydä ohje ja nauti herkullisesta lisukkeesta!

1 l kasvislientä
800 g jauhoisia perunoita
pala palsternakkaa
1–2 dl maitoa tai kermaa
0,5 tl suolaa
hienonnettua persiljaa

Pehmeä kermainen perunakeitto hellii vatsaa!

1. Aloita huuhtelemalla, kuorimalla ja paloittelemalla perunat sekä palsternakka.

2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja keitä perunoita ja palsternakkaa liemessä noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat hajoavan pehmeitä.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Jos haluat, voit lisätä keiton joukkoon rasvatonta maitoa.

4. Kuumenna keitto tarvittaessa uudelleen kiehumispisteeseen, mausta suolalla ja höystä lopuksi hienonnetulla persiljalla.

Paahda leivänpalat rapeaksi lisukkeeksi!

Valmistusaika: 40 min
Annosmäärä: 4

Perunakeitto: Suomalaisen ruokakulttuurin helmi

Perunakeitto on yksi suomalaisen keittiön ikonisimmista ruoista, joka on säilyttänyt suosionsa vuosikymmenten ajan. Tämän herkullisen ja ravitsevan keiton juuret ulottuvat 1700-luvulle, jolloin peruna yleistyi Pohjois-Euroopassa. Vaikka perunasosekeitto onkin yksinkertainen ruokalaji, sen täyteläinen maku ja helppo valmistus ovat tehneet siitä suositun niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Jokaisella perheellä on omat reseptinsä, mutta perusraaka-aineet pysyvät samoina.

Perunakeiton tärkeimmät raaka-aineet

Perunakeiton ydin on tietysti perunassa. Valitse kiinteälaatuisia perunoita, jotka kestävät kypsennyksen ja säilyttävät muotonsa. Sipuli ja porkkanat lisäävät makua ja väriä, kun taas kasvis- tai lihaliemi antaa keitolle syvyyttä. Kermainen keitto saavutetaan usein lisäämällä maitoa tai kermaa, mikä tekee siitä erityisen maukkaan. Mausteina käytetään yleensä suolaa, pippuria ja mahdollisesti laakerinlehtiä tai timjamia. Jos haluat lisäproteiinia, voit valita makkaran, pekonin tai savukinkun.

Yrtit, kuten persilja ja ruohosipuli, antavat keitolle raikkaan maun. Kokeile erilaisia yhdistelmiä löytääksesi oman suosikkisi. Laadukkaat raaka-aineet ovat avain herkulliseen lopputulokseen, joten valitse mahdollisuuksien mukaan tuoreet ja kotimaiset tuotteet.

Helppo ohje kermaiselle perunasosekeitolle

Perunakeiton valmistus on helppoa ja nopeaa. Aloita kuorimalla ja kuutioimalla perunat sekä muut vihannekset. Kuullota sipulit kattilassa, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää vihannekset ja liemi, ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä. Jos haluat kermaisen koostumuksen, soseuta osa keitosta tehosekoittimella. Mausta suolalla, pippurilla ja muilla suosikkimausteillasi.

Jos käytät maitoa tai kermaa, lisää ne lopuksi ja kuumenna keitto uudelleen, mutta älä anna sen kiehua. Tämä estää maitotuotteiden juoksettumisen. Anna keiton vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät sekoittua täydellisesti.

Perunakeiton täydelliset lisukkeet ja tarjoilu

Perunakeitto on täydellinen valinta sekä arki- että juhla-aterioihin. Tarjoile se tuoreen leivän tai ruisleivän kera, mikä täydentää keiton täydellisesti. Koristele keitto tuoreilla yrteillä, kuten persiljalla tai basilikalla, juuri ennen tarjoilua. Jos haluat lisätekstuuria, ripottele pinnalle paahdettuja pähkinöitä tai siemeniä.

Kermainen perunasosekeitto sopii erinomaisesti kauniisiin keittokulhoihin, ja sen voi koristella kermaviivalla tai yrteillä. Tämä monipuolinen ruokalaji on täydellinen sekä arkipäivien nopeaksi ateriaksi että juhlavammiksi tilaisuuksiksi. Nauti sen täyteläisestä mausta ystävien ja perheen kanssa!

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
40 min
annosmäärä: 
4