Lanttupiirakka

Valmista herkullinen lanttupiirakka uunissa! Tässä yksinkertaisessa reseptissä käytetään lanttukuutioita ja sinihomejuustoa. Täydellinen ruoka perheelle tai vieraille. Katso ohjeet ja nauti!

1 suolainen piirakkapohja
1 kypsä lanttu
2 rkl hunajaa
1 sipuli
3 lehtikaalin oksaa
150 g creme fraichea
150 g sinihomejuustoa
300 g juustoraastetta
4 kananmunaa
1 ½ rkl suolaa
tuoretta persiljaa
mustapippurirouhetta

1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele piirakkavuoka voidella valmiiksi.

2. Painele sulanut piirakkapohja vuokaan tasaisesti reunoja myöten. Tee pohjaan kevyesti reikiä haarukalla. Kuutioi kypsä lanttu suoraan piirakkavuokaan ja kaada päälle hunajaa. Esipaista pohjaa lantun kanssa uunissa noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä.

3. Hienonna sipulit ja pilko lehtikaali karkeiksi suikaleiksi. Paahda sipulit ja lehtikaali kuumalla pannulla öljyssä, kunnes sipulit pehmenivät. Nosta pannu liedeltä ja lisää joukkoon loput piirakan täyteaineet. Sekoita huolellisesti, mutta säästä osa juustoraasteesta piirakan päälle koristeluun. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja ripottele päälle juustoraaste.

4. Paista lanttu-sinihomejuustopiirakkaa noin 35 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja kypsää. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 45 min Annosmäärä:
6 palaa Noin 2,50€ per annos

Lanttupiirakan Tarina ja Perinteet

Lanttupiirakka on ikiaikainen suomalainen herkku, joka on saavuttanut erityisen suosion Pohjois-Suomessa. Tämän ruokalajin juuret ulottuvat satojen vuosien taakse, jolloin lanttu oli keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria. Lanttua käytettiin laajasti säilykkeenä, ja siitä valmistettiin monenlaisia ruokia, kuten lanttupiirakkaa. Vaikka valmistustavat voivat vaihdella alueittain, perusraaka-aineet pysyvät samoina: lanttu, vehnäjauhot ja voi. Tämä vaatimaton mutta täyteläinen piirakka on siirtynyt sukupolvelta toiselle ja säilyttänyt asemansa suomalaisessa keittiössä. Ajan myötä perinteisiin resepteihin on lisätty erilaisia mausteita ja täytteitä, mikä on tuonut uutta syvyyttä lanttupiirakan makumaailmaan.

Lanttupiirakan Valmistus: Helppo ja Herkullinen

Lanttupiirakan tekeminen on yksinkertaista, mutta lopputulos on täynnä makuja. Aloita kuorimalla lanttu ja pilkko se lanttukuutioiksi. Keitä kuutiot suolatussa vedessä, kunnes ne ovat täysin pehmeitä. Soseuta keitetyt lantut ja mausta ne suolalla, valkopippurilla ja muskotilla. Taikina valmistetaan sekoittamalla vehnäjauhoja, voita ja vettä, kunnes muodostuu tasainen taikinapallo. Kauli taikina ohueksi ja levitä lanttusose keskelle. Taita taikina soseen ympärille ja paista lanttupiirakka 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes se on kullanruskea. Lanttupiirakka on parhaimmillaan vastapaistettuna, mutta se säilyy hyvin jääkaapissa ja on helppo lämmittää uudelleen.

Lanttupiirakan Terveyshyödyt

Lanttupiirakka ei ole vain herkullinen vaan myös terveellinen ruokavalinnan osa. Lanttu on vähäkalorinen juures, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia, kuitua ja antioksidantteja. Nämä ravintoaineet tukevat immuunijärjestelmää ja edistävät ruoansulatusta. Lanttupiirakan kuitupitoisuus pitää kylläisyyden tunteen pitkään, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon tasapainoiseen ruokavalioon. Lisäksi lanttupiirakka on erinomainen kasvisvaihtoehto, joka sopii niille, jotka haluavat vähentää lihansyöntiä. Kokeile lanttupiirakkaa osana terveellistä elämäntapaa ja nauti sen monista hyödyistä.

Lanttupiirakka ja Viiniparitus

Lanttupiirakka on monipuolinen ruokalaji, joka sopii erinomaisesti yhteen erilaisten viinien kanssa. Sen täyteläinen ja hieman makea maku täydentyy erityisen hyvin valkoviinien kanssa, kuten puolikuiva Riesling tai Sauvignon Blanc. Jos suosit punaviinejä, valitse kevyt ja hedelmäinen Pinot Noir, joka korostaa lanttupiirakan hienovaraisia makuja. Viinivalinnassa kannattaa huomioida henkilökohtaiset mieltymykset sekä tilaisuuden luonne. Lanttupiirakka ja sopiva viini tarjoavat unohtumattoman makuelämyksen, joka sopii niin arki- kuin juhlaruoaksi.

Lanttu uunissa ja lanttukuutiot pannulla

Lanttu uunissa on erinomainen tapa valmistaa tämä monipuolinen juures. Lanttukuutiot pannulla tarjoavat nopean ja helppovalmisteisen lisukkeen, joka sopii erinomaisesti lanttupiirakan rinnalle. Kokeile erilaisia mausteyhdistelmiä, kuten timjamia tai valkosipulia, tuodaksesi uusia makuja lanttuun. Näin saat monipuolista vaihtelua perinteiseen lanttupiirakkaan ja nautit lantun monista mahdollisuuksista.

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
45 min
annosmäärä: 
6