Karitsan Kastike

Valmista täydellinen kastike karitsan paahtopaistille! Helppo ja herkullinen resepti, joka sopii 4 hengen illalliseen. Löydä ohjeet ja vinkit täydelliseen maistumiseen.

4 pientä karitsan paahtopaistia
MARINADI
10 oksaa sitruunatimjamia
2 rkl dijon-sinappia
4 valkosipulinkynttä
1 sitruunan kuori
0,5 dl oliiviöljyä
KASTIKE
150 g pekonia
1 porkkana
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 oksaa timjamia
1 laakerinlehti
3 dl lihalientä
3 dl punaviiniä
1 rkl maissitärkkelystä
suolaa ja sokeria

1. Kuori ja murskaa valkosipulit, raasta sitruunan kuori ja hienonna sitruunatimjamin lehdet. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään kulhossa. Lisää paahtopaistiviipaleet ja sekoita marinadi tasaisesti lihoihin. Jätä maustumaan.

2. Saksi kastiketta varten pekoni pieniksi paloiksi. Kuori porkkana ja sipulit, pilko ne pieniksi paloiksi.

3. Paista pekonit kypsiksi kattilassa, siirrä ne sivuun. Kuullota samassa kattilassa pekonista irronneessa rasvassa kasviksia noin 5 minuuttia. Lisää punaviini ja timjaminoksat, ja keittele hiljalleen vielä 5 minuuttia.

4. Lisää lihaliemi sekä laakerinlehti ja kiehauta. Laske sitten lämpöä ja keittele noin 20 minuuttia. Laita samalla uuni kuumenemaan 180 °C asteeseen.

5. Siivilöi kastikkeesta sattumat pois, laita se takaisin hellalle ja suurusta kastike veteen sekoitetulla maissitärkkelyksellä koko ajan sekoittaen. Lisää kastikkeeseen lopuksi pekonit, ja mausta suolalla sekä sokerilla.

6. Paista karitsan paahtopaisteja kuumalla pannulla kaksi minuuttia per puoli ja siirrä ne sitten uunivuokaan. Paista uunissa vielä 5–10 minuuttia (sisälämmöltään 55 °C on medium, 62 °C kypsä) ja nosta leikkuulaudalle lepäämään.

Leikkaa levänneet paahtopaistit viipaleiksi ja tarjoile kastikkeen ja punakaali-kaurasalaatin kanssa!

Valmistusaika: 45 min Annosmäärä: 4

Karitsan Paahtopaistin Punaviinikastikkeen Historia

Punaviinikastikkeen käyttö karitsan paahtopaistin kanssa on perinteitä rikastava yhdistelmä, joka juontaa juurensa Euroopan viinialueilta. Jo antiikin aikoina viiniä käytettiin ruoanlaitossa, ja erityisesti Välimeren alueella punaviini on ollut keskeinen osa monien herkullisten ruokien valmistusta. Karitsan paahtopaistin kastike punaviinillä on ajan saatossa kehittynyt klassikoksi, joka korostaa lihan mehukkuutta ja tuottaa syvän, monimutkaisen maailman.

Karitsan Paahtopaistin Punaviinikastikkeen Ainesosat

Karitsan paahtopaistin kastikkeen valmistuksessa tarvitaan laadukkaita ainesosia. Keskeinen osa on tietysti punaviini, mutta myös tuoreet yrtit, kuten timjami ja rosmariini, sekä valkosipuli ja oliiviöljy täydentävät kastikkeen makua. Karitsan liha imee itseensä kastikkeen rikkaudet, joten ainesosien valinta on ratkaisevan tärkeää. Lisäksi voit käyttää lihalientä tai fondia, jotta kastike saa täyteläisemmän rakenteen. Oikein valittujen ainesosien yhdistelmä tekee karitsan kastikkeesta täydellisen täydennyksen paahtopaistille.

Karitsan Paahtopaistin Punaviinikastikkeen Valmistus

Karitsan paahtopaistin kastikkeen valmistus alkaa ainesosien huolellisella esikäsittelyllä. Lihan paistamisen jälkeen käytä samaa pannua kastikkeen pohjan tekoon: lisää punaviiniä ja kuumenna se, jotta saat irti paistinpohjasta irronneet maut. Lisää yrtit, valkosipuli ja lihaliemi, ja anna kastikkeen hautua hiljalleen matalalla lämmöllä. Tämä hidas kypsennys mahdollistaa makujen täydellisen yhdistymisen. Viimeistele kastike tuoreilla yrteillä ja mausta suolalla ja pippurilla. Tulos on täyteläinen ja aromikas kastike, joka korostaa karitsan herkullisuutta.

Vinkkejä Karitsan Paahtopaistin Punaviinikastikkeen Täydelliseen Onnistumiseen

Karitsan paahtopaistin kastikkeen tekoon liittyy muutamia vinkkejä, jotka tekevät siitä vielä paremman. Valitse punaviini, joka ei ole liian tanniininen, jotta se ei peitä karitsan hienoa makua. Kokeile erilaisia viinejä löytääksesi oman suosikkisi. Kastike sopii erityisen hyvin karitsan lisäksi myös muihin punaiseen lihaan, kuten naudan- tai lampaanlihaan. Älä unohda kastikkeen viimeistelyä tuoreilla yrteillä, jotka tuovat tuoreuden ja syvyyden. Lisäksi voit kokeilla omia sävyjä, kuten hunajaa tai balsamicoa, saadaksesi kastikkeeseen persoonallisen twistin.

Karitsan paahtopaisti kastikkeen kanssa on herkullinen ja elegantti ruoka, joka sopii erityisen hyvin juhlaviin tilaisuuksiin. Punaviinikastike tuo ruokaan syvyyttä ja rikastuttaa kokemusta, joten älä epäröi kokeilla tätä klassista yhdistelmää.

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
45 min
annosmäärä: 
4