Feta-piirakka

Tee herkullinen feta-pinaattipiirakka vain 45 minuutissa! Tässä yksinkertainen resepti, jossa yhdistyvät pinaatti ja fetajuusto täydelliseen piirakkaan. Kokeile tänään!

1 (á 450g) paketti filotaikinaa, pakaste
1 rkl voita vuoan voiteluun
1 kananmuna
Pinaatti-fetatäyte
400 g babypinaattia
1 rkl voita ja oliiviöljyä paistamiseen
4 kananmunaa
300 g fetajuustoa
1 paketti mozzarellaa
1 sitruuna
suolaa & mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla.

2. Valmista täyte: Riko kananmunat keskikokoiseen kulhoon ja lisää joukkoon murennettu fetajuusto. Hienonna mozzarellaa ja sekoita joukkoon, kunnes saat karkeaksi massaksi.

3. Kuullota babypinaatteja voi-oliiviöljyseoksessa kuumalla pannulla muutaman minuutin. Kaada joukkoon juusto-munamassa, raasta sekaan yhden sitruunan kuori ja purista joukkoon sitruunamehu.

4. Sekoita massaa kypsennyksen aikana puuhaarukalla reunoilta keskelle, jotta täytteeseen syntyy munakokkelimainen rakenne. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä hetki.

5. Voitele piirakkavuoka huolellisesti ja levitä 5–6 filotaikinalevyä tasaisesti vuokaan. Taita ylimenevät osat reunojen yli ja voitele kananmunalla.

6. Kaada täyte taikinan päälle ja levitä tasaisesti. Peitä lopuilla filotaikinalevyillä ja painele reunojen yli menevät osat tiiviisti yhteen. Leikkaa terävällä veitsellä vuoan ulkopuolelle jäävä taikina piirakkavuoan muotoiseksi, jättäen noin 2 cm taikinaa vuoan ulkopuolelle. Voitele kananmunalla ja rypytä taikina piirakan päälle halutun malliseksi.

7. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on ilmavaa ja kultaista.

Valmistusaika: 45 minuutti
a Annosmäärä: 4

Feta-pinaattipiirakan alkuperä ja historia

Feta-pinaattipiirakan juuret löytyvät Välimeren alueelta, erityisesti Kreikasta, jossa se tunnetaan nimellä spanakopita. Tämä herkullinen herkku yhdistää pinaatin raikkauden ja fetajuuston suolaisen maun, luoden ainutlaatuisen makukokemuksen. Resepti on kehittynyt vuosisatojen saatossa, ja siihen on vaikuttanut paikallisten raaka-aineiden ja ruokakulttuurin rikkaus. Feta-pinaattipiirakka on erityisen suosittu Välimeren maissa, mutta se on löytänyt tiensä myös suomalaisten pöytiin, jossa sitä arvostetaan sen herkullisuuden ja ravitsevuuden ansiosta.

Feta-pinaattipiirakan valmistus

Feta-pinaattipiirakan tekeminen on helppoa ja nopeaa, ja se sopii sekä arki- että juhlaruoaksi. Aloita sulattamalla lehtitaikina ja valmistelemalla täyte. Täytteeseen tarvitset tuoreita pinaatinlehtiä, murennettua fetajuustoa, sipulia, valkosipulia sekä mausteita, kuten muskottipähkinää ja mustapippuria. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää pinaatti ja anna sen pehmetä. Sekoita joukkoon fetajuusto ja mausteet. Kauli taikina ohuiksi levyiksi, levitä täyte tasaisesti ja taittele piirakaksi. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Feta-pinaattipiirakan terveyshyödyt

Feta-pinaattipiirakka ei ole vain herkullinen, vaan myös ravitseva vaihtoehto. Pinaatti on erinomainen raudan, kalsiumin ja vitamiinien, kuten A-, C- ja K-vitamiinien, lähde. Fetajuusto puolestaan tarjoaa proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Feta-pinaattipiirakka tukee terveellistä ruokavaliota, kunhan sitä nautitaan kohtuudella osana monipuolista ruokavaliota. Sen runsas vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus edistää luuston terveyttä, immuunijärjestelmän toimintaa ja yleistä hyvinvointia.

Feta-pinaattipiirakan tarjoilu ja variaatiot

Feta-pinaattipiirakka on monipuolinen ruokalaji, joka sopii erilaisiin tilanteisiin. Se voidaan tarjoilla lämpimänä pääruokana tai kylmänä välipalana. Reseptiä voi myös muokata omien mieltymysten mukaan. Kokeile esimerkiksi lisätä täytteeseen aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja tai yrttejä, kuten timjamia tai basilikaa, rikastuttaaksesi makumaailmaa. Jos haluat kevyemmän version, voit käyttää vähärasvaista fetaa ja lisätä täytteeseen enemmän kasviksia. Feta-pinaattipiirakka on täydellinen lisä juhlapöytään tai rentoon illanviettoon ystävien kanssa.

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
45 min
annosmäärä: 
4